Flaggermustellingen 2016

Hvert år drar flere frivillige i regi av NZF (Norsk Zoologisk Forening) og SABIMA til ulike gruver på Østlandet for å telle og artsbestemme flaggermusene som overvintrer der. I år som i fjor ble jeg med på å registrere flaggermus i Nysetergruvene i Grua på Hadeland. Gruvegangene ble gjennomsøkt med lykt for å finne dyrene som hang spredt her og der, i vegger og tak. Det var veldig spennende å være med! 

På bildet over ser du en flaggermus av arten Brunlangøre (Plecotus auritus). Den har klort seg fast til fjellet med bakbeinet sitt, og ligger i dvale. Kroppstemperaturen hos flaggermus i dvale synker ned mot frysepunktet. Kroppsfunksjonene går på sparebluss, og kravet til næringsstoffer blir derfor minimalt. Dette er nødvendig for flaggermus som skal bo i Norge om vinteren. De lever av insekter, noe som er mangelvare her i de kaldeste månedene. 

For å komme opp til Nysetergruvene måtte man gå et stykke på ski, truger eller egne bein. I det vakre vinterlandskapet var den turen bare en bonus!

Inngangen til gruva. Det er viktig å ikke bråke for mye når man kommer inn i en flaggermusresidens. Flaggermusene må ikke vekkes, da bruker de opp verdifull energi. Den må de spare, slik at de våkner opp igjen til våren! Vi hvisket lavt til hverandre, og gikk så stille vi kunne.

  

Innover i gruvegangen møtte vi hattifnattene. De sto der som iskalde, omvendte istapper og stirret på oss. Det ble brukt mye tid her, og det ble tatt mange bilder.

De var utrolig fotogene, særlig hvis man satte lykta si bak dem så de lyste opp. 

 

Men, vi skulle jo lete etter flaggermus, så vi måtte videre. Lyste overalt med lyktene våre. Kartet var godt å ha med, for det var ingen liten gruve, dette her! Mange og lange gruveganger i flere plan skulle gjennomsøkes. 

Der oppe i taket er det en! 

 

Og så dukket det opp flere. Her er nordflaggermus (Eptesicus nilssonii).

Bakbeinet som har krafset godt tak i fjellveggen. Her henger den trygt!

Vannflaggermus (Myotis daubentonii). Det var første gang jeg fikk se denne på nært hold, selv om de flyr rundt huset vårt hele sommeren. Denne var veldig lys på buken, noe som er typisk vannflaggermus. Den skilles fra andre myotis-arter blant annet på hvordan vingen er festet til bakbeinet.

Det er ikke bare flaggermusene som trives i gruva. Både edderkopper og sommerfugler har søkt ly her. Dette er et flikfly (Scoliopteryx libatrix), en vanlig art her til lands. Den tilhører nattfly-familien. 

Hvis du er interessert i flaggermus, ta en titt på hjemmesiden til Norsk Zoologisk Forening. Der er det masse gøy, både om flaggermus og andre dyr.

8 kommentarer

fruensvilje

17.02.2016 kl.21:23

du for en opplevelse og jeg likte srs godt hattifnattene )) det frste bilde av flaggermus ser ut som en som er inntyllet i frost,men mulig bilde lyger litt ?

Lillian

18.02.2016 kl.11:40

fruensvilje: Ja, det var gy! :-)
Ja, det ser kanskje ut som det er frost, men faktisk tror jeg bare det er duggdrper, at det ikke er helt frosset. Ha en flott dag! :-)

frodith

17.02.2016 kl.21:38

Du heter ikke Flaggermusvinger for ingenting liksom :-D

Lillian

17.02.2016 kl.22:48

frodith: Nei, hehe! :-) Nr skal vi til Andeby, tro?

natheless

17.02.2016 kl.21:42

Du gode min hva du er med p! Skikkelig spennende saker. Hattifnattene likte jeg ekstra godt da! Fine bilder av flaggermusene ogs. Her ser vi dem ofte i lufta om sommeren, men jeg aner ikke hvor de er n som det er kaldt. Da jeg var liten hadde vi flaggermus p lven. Jammen lenge siden jeg har sett etter om de fortsatt bor der????Ha en finfin kveld og takk for "turen" !

Lillian

17.02.2016 kl.22:47

natheless: S spennende, da. Kanskje du rett og slett bare m ta en tur og sjekke til sommeren? Om det fortsatt er flaggermus der? :-) Veldig koselige "myggfeller" ha rundt huset. :-) Takk s mye, ha en flott kveld du ogs! :-)

Margrethe Hjertaas

17.02.2016 kl.22:09

Oi s utrolig spennende! Og flotte bilder da! :-)

Lillian

17.02.2016 kl.22:45

Margrethe Hjertaas: Kjempespennende. Takk for det, Margrethe! :-)

Skriv en ny kommentar

hits