Spurvehauken som stupte i døden

Her om dagen, da det var sprengkaldt og sikkert 20 minusgrader, kjørte jeg østover for å komme meg til jobb. Da jeg passerte Sandefjord kom det plutselig en liten fugl flyvende i vill fart oppe i luften foran meg. Bak den kom en spurvehauk i like stor fart, tydelig klar for en varm og god middag. Så spennende!

Jeg bremset kraftig ned, og fikk med meg et vanvittig opptrinn, for midt i jakten så skjedde det noe uventet. Plutselig så jeg hauken stupe rett mot bakken. Klask! Og der lå den. Faktisk helt i veikanten, så om ikke jeg hadde sett hva som skjedde så ville jeg trodd den hadde truffet en bil, og dødd av den grunn.

Nå hadde jeg ikke stoppet helt opp, så før jeg hadde skjønt hva som skjedde hadde jeg kommet langt forbi åsstedet. Jeg hadde en liten diskusjon med meg selv, og kom fram til at jeg måtte snu. Hva hvis hauken bare hadde besvimt av overanstrengelse, for eksempel? Kanskje den kunne våkne til liv igjen? I den kulda og med trafikken susende, var det nok best å ta den med seg, ja!

Snudde ved første avkjøring, og snudde enda en gang, så jeg kom tilbake til der det skjedde. Jeg fikk hentet fuglen og tok den med i bilen. Etterhvert forstod jeg at selv en bevisstløs fugl i det minste ville pustet litt. Så, ja, den var død.  

 

 

Hva gjør man med en død spurvehauk? Kanskje man stopper den ut, rett og slett? Jeg har ingen frys der jeg bor når jeg er på jobb, så da var det om å gjøre å finne en utstopper, eller taksidermist, som kunne gjøre den jobben. Og det fant jeg, og avtalte å møte ham på veien, men jeg var fortsatt litt usikker på om jeg egentlig ville ha en utstoppet fugl i eget eie. Det hele endte med at jeg gav fuglen til denne taksidermisten. Han kunne fortelle at det ikke er første gang en spurvehauk har dødd under jakten på byttet sitt. Særlig når det er så kaldt, og hvis den da har spist lite, så kan det rett og slett bli for mye for den. Fuglen virket ikke tynn eller i dårlig forfatning. Bortsett fra at den var død, selvsagt.

Jeg angrer muligens litt på at ikke jeg fikk den utstoppet til meg selv. Men jeg kan jo kanskje kjøpe den ut hvis jeg vil. Har du noen utstoppede dyr hjemme? 

Spurvehaukhannen er 28-34 cm lang og har et vingespenn på 58-65 cm. Hunnen er størst og er 35-41 cm lang og et vingespenn på 67-80 cm. Fuglen har lang hale med 4-5 mørke tverrband og breie, avrunda vinger. Hunnen er brungrå på oversida og tverrstripa brun på undersida. Hannen er grå på oversida og tverrstripa oransjerød under. Spurvehauken forveksles ofte med den større hønsehauken, men man kan se forskjell på halen, spurvehaukens har skarpe hjørner, mens hønsehaukens er mer avrundet. Fuglen flyr med noen få raske vingeslag som blir avløst av glideflukt.

no.wikipedia.org/wiki/Spurvehauk

   

9 kommentarer

fruensvilje

23.01.2016 kl.08:31

uff,jeg synes dette er en så vakker fugl og det er trist da å oppleve att dei døe tilsynelatende helt friske .

Utstoppede dyr har vi ikke ,kunne jo hatt noen fuglr om jeg hadde tatt vare på dem jeg har funnet døde i min hage,men jeg lar nok naturen selv få ta seg av det,her blir det mest sansynlig revefor

Siv Svanem

23.01.2016 kl.09:36

Jeg har nok ingen utstoppede dyr og skal jeg være ærlig så liker jeg det egentlig ikke.

Margrethe

23.01.2016 kl.11:31

Å så synd! En herlig fugl...... :-)

natheless

23.01.2016 kl.19:05

Men stakkars fuglen da! Fint den blir stoppet ut, så har den liksom ikke dødd forgjeves. Jeg er fortsatt en fugl i frysa jeg som jeg skulle ha stoppet ut, men jeg har ikke bestemt meg. Den er også funnet på veikanten en vinterdag! Ikke lett å være fugler nå i kulda. Gøy med de bildene du fikk. Jeg har spurvehauk rett bak huset i mellom. Der sitter den og håper på å få tak på fuglene som sitter i hekken. Vakker er den. Ha en finfin kveld :)

Lillian

23.01.2016 kl.21:17

natheless: Ja, det er en flott fugl, og når den først er død så er det jo gøy å stoppe den ut. Heldige du som både har en i frysen og en ved huset. :-) Jeg fant en her i Fredrikstad som stopper ut, så det var jo praktisk. Mange fugler som har slitt nå, ja, håper det blir litt mildere fremover.Håper du får en fin kveld du også.

Lillian

23.01.2016 kl.21:18

Margrethe: Ja, trist skjebne. Og nå som den nesten hadde skaffa seg et herremåltid og greier...

Lillian

23.01.2016 kl.21:19

Siv Svanem: Hm, nei, var kanskje mer moderne før, egentlig? Nå er det kanskje mer på hytta folk har utstoppa dyr.

Lillian

23.01.2016 kl.21:21

fruensvilje: Ja, det er trist. Mye fugler som sliter i kulda, og jeg får ikke foret heller nå i vinter siden jeg er så mye hjemmefra, så det er dumt. Ja, godt at reven får sitt, ikke sant? Aldri så galt at det ikke er godt for NOE...

24.01.2016 kl.13:33

Litt av en opplevelse! Selv om det er trist for hauken, selvfølgelig. Moro å lese bloggen din, for du kan så mye om dyr! Når jeg er ute, ser jeg sjelden mange ville dyr, for hunden skremmer dem vekk, men i dag så vi to flaggspetter som kranglet om hvem som skulle få hvilket tre! De er neimen ikke nådige!

Skriv en ny kommentar

hits