2015 - året som tok seg opp!

Mot slutten av året tenker jeg ofte gjennom det som har skjedd meg de siste tolv måneder. Prøver å lage en liten oppsummering av store og små hendelser. Akkurat dette året begynte ikke særlig spennende, faktisk. Januar var veldig travel og masete på noen områder, og gjorde mitt liv utendørs svært begrenset. Ikke så rart at mitt eneste innlegg her i januar het "Vinterdvale".

 

Men, jeg bidro faktisk til et blogginnlegg til i januar, på bloggen til Zoologisk Forening, Sørlandet. Det handler også om vinterdvale, men er mye mer spennende. Les det her!

 

I februar besøkte jeg datteren min i London. Et lyspunkt i tilværelsen! London føltes litt lysere, triveligere og mer vårlig enn Norge, selv om det var kaldt. Men; etter en langhelg bar det hjem igjen, da. 


Litt senere i februar dukket det opp et nytt lyspunkt, nemlig en overnattingstur til Østmarka. I forkant av turen ble vi (min mann og jeg) tipset om et elgkadaver som var tatt av ulv. Vi fikk derfor oppleve ulven på ganske nært hold, noe som gav skikkelig villmarksfølelse

 

Mars ble brukt til relativt kjedelige ting, stort sett, men jeg rakk jammen meg også å oppfylle en gammel, loslitt drøm jeg har båret på. Dykkesertifikatet ble hanket inn! Det var snø i lufta og 4 grader i vannet under eksamensdykket. Behagelig var det ikke - men dykkingen har gitt meg veldig fine opplevelser resten av dette året. 

 

April var måneden for å ta noen viktige valg med tanke på fremtiden og hva jeg vil bruke tiden min og livet mitt på. 
Men; april var mer! April var måneden med orreleik, fossekall og hoggorm! April var måneden sin, det! 

Sommeren min var fylt med utetid og fokus på naturen - helt etter min smak. Sommerjobb for Sabima satte fokus på insektskartlegging. Ålegrasprosjektet i Zoologisk Forening Sørlandet gav mange fine turer både over og under vann. Ålegrasprosjektet har jeg ikke blogget om her inne, men du finner en fin presentasjon av det på denne siden

 

Som sagt, jeg hadde begynt å dykke, og i august fikk jeg mulighet til å ta Advanced-kurset hos Adykk. Her er kursgjengen på vei ned til flyvraket på Kjevik, som ligger på omtrent 30 meters dyp like ved Kjevik flyplass. Dykkene vi hadde på dette kurset var nattdykk, navigasjonsdykk, søk og hev-dykk, vrakdykk og dypdykk. Det var et veldig morsomt kurs. Vanntemperaturen var dessuten nærmere min komfortsone enn de 4 gradene i mars.

 

August og september tok meg til Finland. Roger Brendhagen og Tommy Solberg arrangerte rovdyr-workshop hos Lassi Rautiainen, som har tilhold like ved grensen mellom Finland og Russland. Grenseområdet her kalles for No Mans Land, og er et utilgjengelig og øde skogområde. Her lever det blant annet jerv, bjørn og ulv. Rautiainen har satt opp fotoskjul på ulike steder, og disse kan leies av fotografer. Mulighetene er gode for å få bilder av alle disse rovdyrene. 

 

Jeg har lagt inn bilde av både bjørn og ørn tidligere, men - heldige meg fikk også se to ulver. De var veldig langt borte, inne mellom trær og busker. Fotoforholdene var ikke optimale, med andre ord. Men likevel, ser du nøye på bildet over så kan det hende du også oppdager en ulv! 

 

September bød på enda mer fotografering. Biofoto hadde heldigvis en ledig plass til meg på sitt samarbeidsprosjekt med Elgtun. Blogginnlegget fra første tur til Elgtun finner du her, men det er også lagt ut et informativt innlegg med mange flotte bilder fra turene våre her! Og, forresten; Elgtun er også verdt et besøk, både på nett og i det ekte livet!

 

November er så trist og grå, men nyttig likevel... som det heter i sangen til Prøysen. Men denne november var ikke særlig trist og grå, fordi jeg fikk oppleve Tromsø og hvalene der. Det var fantastisk. Vel, resten av november var kanskje mer middelmådig. Men nyttig likevel, sikkert. 

 

I den samme november fikk jeg forresten en koselig telefon fra lånekassen. Damen lurte på hvilken konto jeg ville ha utbetalt pengene til? Jeg kjente meg som et lite spørsmålstegn der jeg satt, men etterhvert ble det altså klart at deler av studielånet mitt var omgjort til stipend. Siden lånet mitt var nedbetalt, så kom pengene inn på kontoen min! De sto der ikke særlig lenge før de ble forvandlet til en skinnende rød kajakk. Jeg elsker kajakken min! Den er perfekt å ha på elva utenfor, og jeg drømmer allerede om alle de andre flotte stedene jeg kan ta den med til. 

 

Desember var mye jobb, men også endel turer. Lyset er naturlig nok ikke helt på min side når jeg er ferdig på jobb i 3-4-tiden, så fotograferingen går litt trått i ukene. Men man er jo ikke forpliktet til å gå helt i hi selv om det er mørketid, så noen helgeturer til Hvaler og til Finnskogen har det blitt.

Nå er det heldigvis juleferie og familiekos. Jeg bruker gjerne dagene mellom jul og nyttår til å tenke litt på neste år. Hvis jeg skal ha noen nyttårsforsetter, må det nok bli å komme meg enda mer ut.

10 kommentarer

frodith

25.12.2015 kl.18:58

Det var året sitt det :-) Helt fantastisk på dyrebildefronten :-) Jeg kan liksom til sammenlikning skryte av en and og en snegle eller noe sånt :-D Hi-hi... Men foto er moro uansett. Gleder meg til nytt år med deg <3

natheless

25.12.2015 kl.21:21

Så masse spennende du har opplevd dette året. Ja, jeg liker også å gjøre opp status mot slutten, selv om mitt år ikke har vært like innholdsrikt som ditt. Kjempegøy du deler det med oss! Fortsatt god jul. Kos deg :)

fruensvilje

25.12.2015 kl.22:54

Du har i sannhet fått oppleve svært masse i året som har vært og jeg gleder meg å få følge deg i året som kommer,så mange flotte opplevelseer og fantastiske bilder

fjellgeitbundingen

25.12.2015 kl.22:55

For noen opplevelser du har hatt. Fine bilder ble det :)

Lillian

26.12.2015 kl.10:06

fjellgeitbundingen: Tusen takk. :-) Og god romjul :-)

Lillian

26.12.2015 kl.10:09

fruensvilje: Jeg er heldig - og har hatt det fint, men det ser jo litt mye ut når det beste fra et helt år er samlet sammen i et leneste blogginnlegg. :-) Ha en fin dag, håper du får god hjelp, og greier å holde deg til å ikke løfte noe mer enn kaffekoppen. :-)

Lillian

26.12.2015 kl.10:14

natheless: Tusen takk, følte nesten det så litt skrytete ut, det var ikke meningen. Jeg har opplevd mye fint, noe de fleste andre nok også har. Vil jo ikke akkurat lage en blogg hvor man samler alt det dumme og kjedelige som har skjedd gjennom året, heller, haha! Hvem ville lest det, liksom... Tusen takk, ønsker deg en fin romjul. :-)

Lillian

26.12.2015 kl.10:15

frodith: Haha, du tullemor, du har ganske mye fantastisk både på den ene og andre fronten, du! Og det er gøy å se både foto og tegninger inne hos deg. Jeg gleder meg også til nytt år med deg - du blir ikke kvitt meg i 2016 heller! :D

natheless

26.12.2015 kl.10:20

Dette er ikke skryt. For meg er du et forbilde for alt vi kan få til om vi vil. Nei, bedrøveligheter har vi nok av ellers i verden. På bloggen koser jeg meg, men selvfølgelig er det dumme dager innimellom for oss alle. Jeg forteller slett ikke alle oppturer heller jeg. Nå er det jul og jeg koser meg veldig. I går hadde vi selskap og jeg spiste rester av marengskake med krem sammen men frokosten. Det smakte herlig. I kveld er det til et nytt selskap, og sånn går dagene. Klem til deg på andre dag jul!

Lillian

26.12.2015 kl.10:23

natheless: Takk! Godt å høre at du ikke syns det er skrytete! :-) Og, ja, bedrøveligheter har vi jo andre steder, trenger ikke å få flere her inne! Godt at du koser deg, jeg har spist alt for mye, slik jeg gjør hver jul, og nå har jeg noen slappe dager uten så mye familieselskaper. Kos deg masse i selskap, og god klem tilbake! :-)

Skriv en ny kommentar

hits