Finnskogen

I år var visst året hvor jeg skulle oppdage Finnskogen. I høst var jeg på kartleggingstur med Sabima til Grue. I vinter har det blitt et par turer til sørlige del av Finnskogen, Varaldskogen. De store skogområdene her byr på følelsen av å være langt fra sivilisasjonen. Tenk at det fortsatt finnes steder man kan sette seg ned i stillhet - uten å høre trafikklarmen i det fjerne! 

Finnskogen er et spennende sted på flere måter. For flere hundre år siden vandret skogfinner inn fra Finland, og slo seg ned her. De bygde seg små gårder hvor de dyrket jorden ved hjelp av svedjebruk. Den dag i dag ligger det mange forlatte finnetorp i Finnskogen. Noen av disse kan benyttes som overnattingssted. 

Lebiko (i Varaldskogen) er et gammelt finnetorp hvor man kan overnatte dersom man har DNTs nøkkel. 

På Kvåho (i Varaldsskogen) kan man overnatte i denne koselige gamle kvilebua, hvor det er åpen dør og gratis kokekaffe. 

Dyrelivet i disse grensetraktene er også spesielt. Her finner man alle de fire store, som man sier. Da mener man ikke Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie, altså. Man mener nemlig ulv, bjørn, jerv og gaupe. De fire store rovdyrene våre. Men; sa jeg at man finner dem? Det er nok ikke rette ordet, for selv om man vet at de finnes i området, så har disse dyrene dårlig erfaring med mennesker.
Årevis med jakt har ført dem opp på lista over utrydningstruede dyr. Status på den nye rødlista er sterkt truet for bjørn, gaupe og jerv. Kritisk truet for ulven. Klok av skade holder de fire store seg på god avstand fra oss. Er man heldig ser man kanskje spor etter dem? 

Om rovdyrene er lettskremte, så er ikke tretåspetten det. Denne var ivrig opptatt med hakkeaktiviteter, og lot seg ikke så lett forstyrre. 

Spor etter elg finnes også. Både som fotavtrykk og i form av nedbeitede furutrær. Elgens vinterføde.

Det er visst fin ørret under isen i Svarttjernet. Det er også fine iskrystaller over isen. Moro å ta bilde av frossent landskap!

Finnskogleden er en vandringsvei som er omtrent 24 mil lang. Stien går mellom Eidskog og Trysil, langs svenskegrensen, og krysser over på både svensk og norsk side. Om man går hele veien kan man overnatte i hytter underveis. Dette frister - om jeg får noen uker til rådighet tar jeg gjerne turen. 

12 kommentarer

frodith

22.12.2015 kl.23:02

Masse vakre bilder hos deg som vanlig :-) Høres fredelig og deilig ut :-) ikke som midt i Oslo liksom :-P

fjellgeitbundingen

22.12.2015 kl.23:07

Hei, så flott beskrivelse. Her får man jo lyst til å ta turen :)

Lillian

22.12.2015 kl.23:30

fjellgeitbundingen: Takk for koselig kommentar. :-) Ja, her er det verdt å komme på besøk. :-)

Lillian

22.12.2015 kl.23:31

frodith: Tusen takk for det. Ganske langt fra Oslolarmen, ja! :-)

fruensvilje

23.12.2015 kl.08:18

God morgen.Vakre bilder fra deg,ja vi Kjørte jo gjennom Finnskog i sommer,men var ikke utrustet for myggen så mange spaserturer i området ble det ikke.

Jeg har faktisk opplevd Jerven,den spran vd siden av bilen vår oppå brøytkanten,jeg var for sein til å oppfatte hva det var til å få bilde av den,men da hvet jeg att den finnes i området mellom oss og nordfjordeid )

Og nå som bilde av ørnen din er fri for bobler og henger på hederplassen på stua så kan jeg drømme meg inn i Finnmarken,jeg elsker det bilde så tusen takk nok en gang,og ha en riktig fin jul.

Siv Svanem

23.12.2015 kl.08:41

Koselig plass med mye historie. Hvor ble det egentlig av disse finnene.

Lillian

23.12.2015 kl.09:57

Siv Svanem: Ja, det er sant. :-) Finnene ble visst etterhvert integrert i det norske samfunnet. Deres eget språk er nå utdødd, har jeg lest. Mange av innbyggerne i områdene rundt Finnskogen har visstnok skogfinne-blod i årene! :-)

Lillian

23.12.2015 kl.10:01

fruensvilje: Det med myggen er sikkert noe å tenke på når man eventuelt skal planlegge en lengre tur i området. Lurt å gå på våren, kanskje... Jeg husker du har fortalt om jerven før, og det husker jeg ekstra godt fordi det er mitt favorittdyr, nesten. Jeg var i Finland i sommer, og da var mitt høyeste ønske å se jerv. Satt i et fotoskjul to netter på et jervested, men ingen jerv kom. Så at jeg er littebittegranne misunnelig på den jerveopplevelsen din skal jeg tilstå! :-)
Så gøy at bildet ble fint, og at du liker det! :-) Ønsker deg og dine en fin jul :-)

23.12.2015 kl.17:48

Så mange fine bilder.Jeg har bare vært der på sommer og høst. Ønsker deg en vakker julehelg!

Lillian

26.12.2015 kl.10:17

Anonym: Tusen takk, jeg vil gjerne tilbake dit i alle årstider. Kanskje til våren? :) Ha en riktig fin romjul. :)

villmarksbloggen

30.12.2015 kl.00:06

Flotte bilder og tusen takk for kaffen :-)

Lillian

01.01.2016 kl.23:45

villmarksbloggen: Takk for hjelpa og takk for besøket, det var veldig koselig at du hadde tid til å stikke innom. :-)

Skriv en ny kommentar

hits