Plast som dreper

Visste du at fleecejakka di kan skade livet i havet? Fordi fleece er laget av plast, avgis det mikroplastpartikler når klærne blir vasket. Disse partiklene ender opp i havet, sammen med mikroplast fra tannkremen, skrubbekremen og vaskemidlene vi bruker. Mikroplastpartiklene har potensiale til å overføre miljøgifter til dyr i havet. Plastpartiklene forveksles med mat av små dyr som dermed spiser dem, disse igjen spises av større dyr, og i andre enden av næringskjeden sitter kanskje noen du er glad i og fisker opp fisk som har fått i seg store mengder mikroplast. Forskningen har enda ikke klarlagt omfanget av skadevirkninger på dette området.

Det er ikke lett å se mikroplastpartiklene i havet, derimot er det ikke til å unngå å se mye annen søppel som flyter rundt, større biter som går mer eller mindre i oppløsning med tiden. Fisk, fugl og hval forveksler også plast med mat, og døde dyr finnes ofte med magen full av plast

I fjor ble en død delfin funnet skylt i land i Østfold. Denne er nå obdusert, og det er konkludert med at den døde av marin forurensning. Den hadde mye plast i magen. 

   

Skjelettet til den døde delfinen (av arten kvitnos) er utstilt på Ytre Hvaler Nasjonalparksenter, hvor det også er en flott utstilling med informasjon om nasjonalparken. Endel av utstillingen her er viet til problematikken med plast i havet. 

I tillegg til at dyr spiser plast, så kan de skade seg på søppelet vårt på andre måter. Fiskeredskaper som mistes eller glemmes er dessverre årsak til mye lidelse hos dyr som setter seg fast i det.

 

Noe av utstillingen på nasjonalparksenteret. 

Etter at jeg hadde vært på Nasjonalparksenteret, gikk jeg en tur i området. Jeg syntes først disse flaggene var kule, og gav liv til bildet mitt... Men så var også dette forsøpling, muligens del av noe fiskeutstyr som har dratt sin egen sjø. 

Hva kan man gjøre for å løse problemet med marin forurensning, lurer jeg på. Er det håp for havet? 

En utsnitt av bildet over - alle kan gjøre noe!

Jeg har bestemt meg for å ta med meg søppel så ofte jeg kan, både når jeg er over og under vann. Selv om det er en dråpe i havet, så er jeg helt sikker på at det er flere enn meg som gjør det samme. Så håper jeg noen også tar tak i andre enden, og bremser produksjon, forbruk og videre forsøpling.  

Kilder: 

www.regjeringen.no

www.f-b.no

Olsofjordens friluftsråd

3 kommentarer

natheless

30.11.2015 kl.21:36

Jepp, om vi alle gjør litt, så kan det hjelp! Du har så rett!:)

fruensvilje

30.11.2015 kl.21:40

dette viste jeg faktisk ikke,att fleece jakkene våre var med på å forurense vannet,kanskje vi bør bruke ullkoftene oftere.

Det er lite søppel i vannet her hvor vi bor,men finner jeg noe så tar jeg det helt sikkert med og putter det i bossdunken ))

Siv Svanem

01.12.2015 kl.09:43

Jeg kunne nok vært bedre på alt dette, men prøver selv om det ikke er hardt nok.

Skriv en ny kommentar

hits