Å bygge flaggermuskasse

Å bygge flaggermuskasse er en fin vinteraktivitet for oss som ikke går i dvale! Flaggermus trenger trygge, varme sovesteder i sommerhalvåret, og det er behov for flere egnede steder for dem. 


Vi har hatt en Schwegler flaggermuskasse på låveveggen i snart tre år, og den har hatt en lovende forekomst av dvergflaggermus. Så hvorfor ikke bygge en stor kasse med mange rom, så det kan komme enda flere flaggermus?Snekkeren fant noen tiloversblevne plater, og lagde en kasse som måler omtrent 60*100*15 cm. Her blir sprekker tettet, for å unngå trekk. 

Undersiden av kassen. Parallelle plater danner trange rom. Bakerste plate stikker lenger ned og danner landingsflaten for flaggermusene. Landingsområdet og platene innvendig har fått riller, laget av en sag. Meningen med det er at det skal bli bedre feste for flaggermusene. De skal tross alt krype rundt, og må feste seg til noe før de sovner. 

Sånn ble det. En diger postkasse på veggen! Til de ytterste overflatene er det brukt mørkebrune plater, slik at kassene skal bli varmet opp av sola. 

Kasseoppskriften vi brukte er en godt utprøvd modell, som har hatt stor suksess i USA. Suksessraten for kassene (prosentandel av kasser som blir tatt i bruk av flaggermus), øker desto større kassene er, og de med flere rom er mest populære. Det er viktig at de henger slik at de får sol, og nærhet til vann eller elver i området er også å foretrekke. Du kan lese om flaggermuskassene ved å gå inn på zoologi.no og gå videre på pdf-link derfra.

I tillegg til å lese Fauna, har vi også brukt  "The Bat House Builder's Handbook", som gir detaljerte byggeoppskrifter for ulike kasser. Vi valgte altså å starte med en type til å henge på husveggen. Inni er den avdelt i fire forskjellige rom ved hjelp av plater som ligger parallelt med for og bakveggen. Flaggermus liker å ha det litt trangt, og plater med 1,5 - 2 cm mellomrom gir dem mulighet til å få litt støtte fra veggene. 
Platene gjør også at det oppstår en temperaturgradient. Yttersiden av kassen er mørk, og kassene henges på et soleksponert sted. På en solrik dag vil det kanskje bli for varmt i det ytterste rommet, og flaggermusene kan trekke bakover og få det mer behagelig.

Hvorfor bygge flaggermuskasse? 

Hos oss, som bor på et sted med mye knott (sviknott Ceratopogonidae) er det av og til plagsomt å være utendørs. Heldigvis er det flaggermus her som spiser endel av disse knottene, og tanken med flaggermuskasse er blant annet å legge til rette for flere flaggermus - og dermed færre knott! 
I tillegg er det jo utrolig gøy å følge med på flaggermusene; på hvor mange de er, når de flyr ut om kvelden og når de drar inn igjen i huset sitt om morgenen, for eksempel. Bare å vite at de er der gir en god følelse, for meg i alle fall. 

#flaggermus #flaggermuskasse

 

OPPDATERING 29.10.2015:

Nå har den hjemmesnekra kassa hengt på veggen i snart et år. I alle fall i en hel flaggermussesong!

Den hjemmelagde og den ferdigkjøpte Schweglerkassa henger på samme vegg, og jeg sjekket begge jevnlig gjennom sesongen. Schwegler ble foretrukket, helt til vi kuttet ned noen busker som sto foran den hjemmesnekra. Det synes ikke på bildene, men det sto noen seljer som stengte litt for innflyvningsveien til kassa. Så snart vi fjernet buskaset, så var det ikke lenger flaggermus å se i Schweglerkassa. I den hjemmelagde var det nå flaggermus HVER gang, senest i dag hvor det ble observert en dvergflaggermus i kassa. Dette synes jeg var moro å se, at vår hjemmesnekra faktisk er å foretrekke over Schwegler. :-) 

 

6 kommentarer

frodith

23.02.2015 kl.12:48

Du har rett og slett bygget et flaggermushotell :-) BRA! :-) Ha en fin dag søteste Flaggermusa mi :-D Klemmer <3

fruensvilje

23.02.2015 kl.15:44

denne kassen var fin,krysser fingrane for att du får flere hybelboere nå da siden du ønsker det :) vi ser masse flaggermus her hos oss og jeg hvet att vi har dem i takene våre alle vi som bor her på bygda,satser på att det holder eg :)

Lillian

24.02.2015 kl.22:35

fruensvilje: Ja, vi får satse på det! Flere hybelboere! :-)
Ja, de er heldige de flaggermusene hos deg, som får bo i hvert eneste hus bortover! :-)

Lillian

24.02.2015 kl.22:36

frodith: Ja, ikke sant. :-) Ha en fin dag du også, og siden det er snart natta, så ønsker jeg deg samtidig en flott og fin morgendag også. :_)

fruensvilje

24.02.2015 kl.22:45

he he,dei spør no ikke om lov da :)vi har funnet flaggermus under takplatene både på huset og løda ,det nytter ikke å fjerne dem for jeg tror dei kommer fort tilbake :)

Lillian

24.02.2015 kl.22:46

fruensvilje: Faktisk hender det at flaggermus heller vil bo i en sånn flaggermuskasse, enn inni hus. Sånn om det skulle være interessant. :D Står litt om det på den ene linken i innlegget tror jeg. :)

Skriv en ny kommentar

hits