Mårdyr

Mårdyrfamilien (Mustelidae) er en stor familie av rovpattedyr, og nettopp denne familien huser mange av mine favorittdyr. Her i Norge finner vi grevling (Meles meles), oter (Lutra lutra), røyskatt (Mustela erminea), mår (Martes martes), ilder (Mustela putorius), snømus (Mustela nivalis), jerv (Gulo gulo) og mink. Minken (som stammer fra rømte bur-mink) er uønsket, og lager trøbbel for mange fugler i hekketiden fordi den tar egg og unger, men de andre er (mer eller mindre) ønsket.

Oteren har jeg aldri sett i vill tilstand, dette bildet er tatt i dyreparken. Oter var vanlig i hele landet før i tiden, men som mange andre arter ble den nesten borte på grunn av jakt - som følge av skuddpremier og høye skinnpriser. Oteren har vært ganske så fåtallig her i sør en lang stund, men nå har jeg fått med meg at den er observert her og der. Oteren holder seg gjerne nær vann hvor den lever av å fange fisk.

I motsetning til oteren, er grevlingen et vanlig dyr hos oss her sør. Den holder seg gjerne i nærheten av folk, men siden den er et nattdyr merker vi lite til den. Med mindre vi setter opp viltkamera, eller lusker på den i mørket. Jeg har lagt ut denne videoen (og flere andre grevlingfilmer) før, men gjør det gladelig igjen, som dere ser.

Røyskatten er nysgjerrig, og denne her ga fra seg masse pipelyder når vi gikk tur. Det var ikke vanskelig å få øye på den, der den pilte ut og inn for å se nærmere på oss! Om vinteren blir røyskatten hvit, og når det da mangler snø så blir den enda lettere å oppdage!

Jerven har jeg bare truffet på i dyreparken, hvor det bor flere jerv. Det er ikke så stor sjans for å treffe på jerven utenfor dyreparken, da det er veldig få av dem. De holder seg gjerne på øde steder langt fra allfarvei.

Det eneste mår-bildet jeg har er av en overkjørt mår, dessverre. Et nydelig dyr, og en god klatrer som gjerne går på ekornjakt. 

Egentlig har jeg nok laget dette innlegget litt for å fortelle om vårt nye husdyr, som også tilhører mårdyrfamilien. Sid, som jeg kaller ham, er en voksen ildergutt som trengte et nytt hjem. Som du kanskje ser er katten vår fortsatt litt skeptisk, men har heldigvis inntatt en ikke-voldelig holdning. Hun har delt litt kattemat med den også, under sterk tvil.
Ilder
finnes vilt i Norge, men de er få. Ilderen har levd her i landet i flere tusen år, og det er funnet rester etter ilder i Vistehola (steinalderboplass). Den tamme ilderen (Mustela putorius furo) regnes som en underart av Mustela putorius (den "ville" ilderen vi har her).

Snømus og mink har jeg ikke bilde av, men ellers synes jeg at jeg har blitt godt kjent med de flotte mårdyrene våre de siste par årene.

13 kommentarer

frodith

11.01.2014 kl.22:43

Djerven er en veldig raring synes jeg :-D Men du , den ilderen deres, er det en du har overtatt etter noen andre da eller? Er den noe kosete? Eller bare sur og sky :-D Elsker den grevling -videoen. Hvis du kommer litt mer på banen igjen her på blogg, så vet du hvordan mine innlegg blir seende ut til sommeren :-D

Fru Stussli

11.01.2014 kl.23:20

Fantastisk! Jeg har et ikke så godt forhold til grevlingen som tok katten min for noen år siden. Dyrlegen sa katten hadde hatt englevakt for grevlingen slipper skjelden taket i byttet sitt. Katten måtte fått inn et godt slag i øye eller snute. I lårbeinet på katten kunne vi telle tennene på grevlingen og dyrlegen var ikke i tvil om hvem sine tenner det var. Enda nå er han helt stiv i bakbeinet :-)

Røyskatt og mink har jeg sett hjemme i nord.

Ilder har jeg venner som har. De er supersøte og energiske :-D

Er endel oter rundt her, men jeg har aldri sett dem irl.

Resten av gjengen har jeg bare sett i dyreparken.

Flotte dyr!

Takk for lærerik lesning :-)

Ha en fortsatt fin helg!

Livsrom

12.01.2014 kl.00:11

Alltid spennede når du poster nye innlegg. Jeg lærer noe nytt hver gang:) Hyggelig at du har våknet litt til liv igjen etter "dvalen";))

Ha en fortsatt fin helg:)

fruensvilje

12.01.2014 kl.09:01

her var det mange flotte bilder av nydelige dyr,og gratulerer med ny familiemedlem :))

Sitter og tenker på hvor mange av disse jeg har sett i vill tilstand her hos oss og det er faktisk alle bortsett fra grevling og ilder :))Vi har alle artene inne i bygda,men jerven oppdaget jeg en gang vi kjørte over Grønndalen til Nordfjordeid,jeg lurte på hva slags merkelig hund som sprang attmed bilen vår oppå brøytebaren,først når den hoppet ned og for inn mellom trærne gikk det opp for meg att det var jerv,og kamera ja det låg fint nedi ryggsekken bak i bilen :))

Therese - Under bjørka

12.01.2014 kl.19:15

Hei hei :) Lenge siden jeg har vært å kjikket rundt her, men så fine bilder da. Og så koselig med nytt husdyr, ildere er jo så morsomme, hadde ilder for en del år siden. og den gjorde myyye rart :P hehe. Lykke til med den nye :)

Lillian

13.01.2014 kl.09:07

frodith: Jerven er veldig rar og flott, ja! :-) Ilderen har bodd hos noen andre, ja, og så var vi så heldige å overta den. Nå løper den rundt på teppet her og snuser. :) Den er veldig kontaktsøkende, så den løper bort og hilser på hele tiden, men er ikke så interessert i å ligge på fanget og få kos. Den er for nysgjerrig og rastløs, og løper mye rundt og undersøker. Og når den har gjort det en liten stund, så blir den plutselig helt utslitt, og bare MÅ gå rett og legge seg! :)

Lillian

13.01.2014 kl.09:12

Fru Stussli: Ja, jeg vet at du og grevlingen ikke er så veldig på talefot! Hadde nok ikke likt at min pus ble tygd på av grevlingen, så jeg kan forstå deg. :) Hadde noen vaktler som ble spist av den, men jeg må jo skylde på meg selv der. Sette et bur med nysgjerrige vaktler ut i hagen, hvor jeg vet det er grevling, liksom... Da de stakk hodene ut gjennom nettingen, så var de et lett bytte... Bare for grevlingen å ta tak, og dra dem ut. Huff... Men som sagt; min dumhet...
Ja ikke sant ildere er herlige!? :)
Ha en fin mandag!

Lillian

13.01.2014 kl.09:14

Livsrom: Takk for det, Liv! Jeg vet aldri når jeg får lyst til å blogge, derfor blir det gjerne litt sporadisk. Men sånn er det her... :-) Ha en flott mandag! :-)

Lillian

13.01.2014 kl.09:16

fruensvilje: Takk! :-) Tenk at du har sett jerv, da, så heldig du er! Typisk det der med kameraet, men man kan jo ikke ha det i fanget hele tiden heller. For hvem kan forvente å se en jerv komme løpende, sånn plutselig? Men, minnet har du, og det er bedre enn bilde! :)

Lillian

13.01.2014 kl.09:18

Therese Nybu: Koselig å ha besøk av deg igjen, har fått med meg at du har vært litt sporadisk på bloggen din i alle fall før jul, og tenkte du har hatt mye med reising og skole. Håper det går bra på skolen! :)
Tenk at du har hatt ilder, da. Ja, de gjør visst mye rart, ser jeg... Hehe. Full fart her! :)

fruensvilje

13.01.2014 kl.09:20

det er sant :))men etter den episoden kjøpte vi nytt kamera :)for hadde jeg hatt bedre zoom hadde jeg fåt den på film

Lillian

13.01.2014 kl.09:25

fruensvilje: Åh, ja, en god grunn til å få nytt kamera! Og du har jo virkelig fått tatt mye flotte bilder, så det var da veldig bra du møtte jerven! :)

fruensvilje

13.01.2014 kl.09:34

det er sant hi hi

Skriv en ny kommentar

hits