Gaupe

Av alle kattedyr er gaupa (Lynx lynx) min favoritt.

Helårsjakt og skuddpremie førte til at gaupa nesten var utryddet her i landet på 1930-tallet. I dag har den status som sårbar på den norske rødlista, likevel jaktes det på den. Bestanden har tatt seg opp, og nå har man mer fokus på å bevare gaupa, selv om det altså skytes fler enn det bør. Selv om gaupe er utbredt i store deler av Nord-Europa, er det Norge, Sverige og deler av Finland som har hoveddelen av bestanden. Norge har altså et ansvar for å ta vare på gaupa.


Denne gaupa bor i Dyreparken i Kristiansand. Den har stor innhegning, og det er ikke alltid man er heldig og får se den når man er innom parken. Denne dagen var gaupa opptatt med å jakte på fugl, og var ganske lik kattene som sitter i hagen min og lusker på småfugl! Personlig har jeg bare møtt gaupa her i dyreparken. Den er normalt veldig sky, og kan leve ganske nært på oss mennesker uten at vi noensinne får snusen i det!

Jeg liker rovdyr, og synes vi har plass til flere av dem her i landet. Derfor er jeg (blant annet) opptatt av rovdyrpolitikken når jeg nå skal stemme!

11 kommentarer

frodith

05.09.2013 kl.18:19

Fine gaupa :-) Jeg har ikke sett dem hverken i dyrepark eller ute i villmarken... Men det hadde vært noe!! Liker jo veldig godt katter generelt jeg, men vi har ikke katt her heller. Men det skal vi ha når vi flytter ut av byen. Jeg vil ikke ha det i leiligheten her. Må ha ute-katt :-) Ha en fin kveld :-) Klemmer <3

Fru Stussli

05.09.2013 kl.19:01

Nydelige dyr! Dette blogginnlegget måtte jeg la Emma lese. Hun synes det var kjempespennende og hilser og sier at hun har sett gaupe i dyrepark 3 ganger og de er kjempefine :-)

The life of Buddy

05.09.2013 kl.19:01

Rovdyr eller ville dyr generelt er veldig fasinerende! Drømmen er å være med noen som har virkelig peiling på dyr. Og fototur til bjørn hadde vært en opplevelse!

Lillian

05.09.2013 kl.21:06

The life of Buddy: Enig i det, fototur til bjørn hadde vært fantastisk, står på ønskelista mi også. Noe litt mer oppnåelig nå i en stresset hverdag, er en liten tur til Bjørneparken. Håper å få det til snart!

Lillian

05.09.2013 kl.21:06

Fru Stussli: Åja, fiiine! Hils Emma og si hun er heldig som har sett gaupe så mange ganger. :-)

Lillian

05.09.2013 kl.21:08

frodith: Vi har en hjemmekatt, den er fin den også. Men kanskje ikke så fasinerende. Lurer på hvorfor, hvis vanlige katter hadde vært kjempesjeldne, da hadde jeg sikkert syns at de var veldig fasinerende! :D

frodith

05.09.2013 kl.21:16

Jeg synes mange vanlige katter er fasinerende jeg :-) Kommer litt an på om jeg kjenner dem litt tror jeg :-D Men klart noe mer eksotisk over de sjeldne da :-D Og gaupa, bare herlig :-D

fruensvilje

05.09.2013 kl.22:40

det var en flott gaupe,ja jeg synes også att mange av våre rovdyr er flotte,nohar ikke vi store rovdyr her inne i fjorden,men en gang i tiden var det bjørn her inne og fortsatt finnes det kranium av dem her i bygda

Joakim

07.09.2013 kl.08:38

Rovdyrpolitikken er veldig viktig ;) Gaupa kunne det nok ha vært flere av, og som du sier så er det ikke alle som vet at den er i nærheten. Så litt synd å beskatte en art som virkelig ikke ødelegger/forstyrrer menneskene;)

Lillian

07.09.2013 kl.13:33

Joakim: Veldig enig med deg! :-)

Lillian

07.09.2013 kl.13:34

fruensvilje: Så spennende, her har det også vært bjørn i området før. Trist at ikke det er sånn lenger, syns jeg. Skjønner at ikke vi kan ha overflod av store rovdyr, men at det kan få være noen litt her og der, det syns jeg er på sin plass.

Skriv en ny kommentar

hits