RamsløkRamsløk
 (Allium ursinum) er en viltvoksende løkplante som smaker litt som hvitløk og gressløk. Det er kjempegodt med ramsløksmør! I dag har jeg vært på den årlige ramsløk-turen, og nå blir det ramsløksmør, og så skal jeg fryse ned en masse ramsløk til bruk gjennom hele neste år.
Fjorårets tur (les mer om den her)  var heller mager, men i år kunne vi smile bredt, for alle (fire) kunne plukke det de klarte å bære med seg. Etterpå kunne man nesten ikke se at vi hadde vært der og plukket! Det er mer enn nok igjen... Et hvitt teppe av ramsløk-blomster strekker seg langt innover mellom trærne. Jeg fikk med meg noen røtter hjem og håper de vil vokse og trives i hagen.

Slik ser blomst og blad ut. Når den ikke blomstrer kan ramsløk for det utrente øye forveksles med liljekonvall. Det er ikke lurt, fordi liljekonvall er giftig.

Stilken til ramsløkbladene er trekantet, i motsetning til de runde liljekonvall-stilkene. Dessuten lukter og smaker det hvitløk. Hvis du først har sammenliknet ramsløk og liljekonvall, kan du ikke ta feil.

Tidligere har jeg kuttet opp ramsløken og frøset den ned i bokser, noe som tar mye plass i frysen. I år lagde jeg ramsløkpurè. Jeg brukte foodprocessoren og kjørte bladene i den til de ble en jevn masse, som jeg frøs ned i porsjoner i plastikkpose. De lysegrønne porsjonene er ramsløk-blomst-purè, jeg tok de for seg selv  fordi blomstene har en mye sterkere hvitløkssmak. 

Ramsløksmør på brødskiva i dag!

Tiden for ramsløk er NÅ, så hvis du vet om et sted, er det bare å hive seg rundt!
God tur!

10 kommentarer

fruensvilje

07.06.2013 kl.18:49

Har kanskje sagt det før men du og jeg er vist litt like :))da jeg var hos min søster sist helg høstet vi ramsløk i store mengder :))vi fikk lov av grunneiger å ta det vi ville også med rot.Med meg hjem fikk jeg ramsløkpesto og resten skal jeg hente i sommer,så rullet jeg noen planter med rot i en avis og pakket i kofferten,nå har jeg plantet og håper som du att det vil etablere seg hos meg også :))min søster lagde også ramsløksmør :))vi har ikke ramsløk her hvor jeg bor så det er første gang jeg får oppleve dem

Lillian

07.06.2013 kl.19:10

fruensvilje: Så moro, vi er nok litt like! Liker å høste av naturen. :-) Ja jeg har fått med meg at du tok med ramsløk hjem. Håper de trives hos deg. Pesto høres bra ut. Lagde du den selv?
Det er så gøy å kunne bruke naturens egne råvarer! Jeg har lyst til å bli mest mulig selvforsynt. Langt igjen, for det blir mest dilleting, litt sirup her og ramsløksmør der. Men alt hjelper.

frodith

07.06.2013 kl.19:14

Helt utrolig hvor mye spiselig som finnes der ute :-D Jeg kan bare gressløk og sopp liksom.. :-D og nen bærtyper.. Hadde klart meg dårlig alene og utestengt, som fredløs i skogen f eks. :-D

Ugleloftet

07.06.2013 kl.21:27

Åh ramsløk skulle jeg gjerne hatt tilgang på!

fruensvilje

07.06.2013 kl.21:36

min søster lagde pestoen :))alt hjelper og du har sikkert mer enn dilleting :)) bær,sopp,kanskje frukt,du kan fiske ,egg,hønsekjøtt :))høres det rett ut ?vi er selvforsynt med saft og sylte,fisk og hjortekjøtt,jeg plukker sopp og nå sirup og ramsløk :))det hjelper alt,ja vi har jo brennesle også :))

Har du boka MAT AV VILLE VEKSTER ?mye å lære fra den

Therese - Under bjørka

07.06.2013 kl.23:35

Ååå, så heldig du er!! Har så lyst på ramsløk, men jeg har ikke finne det noen plass ennå... :(

Lillian

08.06.2013 kl.08:07

Therese Nybu: Her nede var jeg på ramsløktur arrangert av naturlos (Midt-Agder Friluftsråd), vet ikke om det finnes noe slikt hos deg. Det var slik jeg fant denne plassen. :)

Lillian

08.06.2013 kl.08:10

fruensvilje: Ja, sant nok. Egg, vaktelkjøtt og blåbær går det jo endel av, faktisk. Og tyttebær, brennesle, og endel vekster fra urtehagen. Håper på poteter og tomater i hopetall også.
Den boka har jeg ikke, men kjøpte boka "Naturens spiskammer" nå i vår. Skal se etter den du anbefaler, takk for tips. :-)

Lillian

08.06.2013 kl.08:11

Ugleloftet: Ja, det er herlig. Som jeg nevnte til Therese, så arrangerte naturlosen her ramsløktur, så alle som vil kan finne ramsløk her hos oss...

Lillian

08.06.2013 kl.08:15

frodith: Ja, det er rart hvor mye som går i glemmeboka nå som vi kan kjøpe alt på butikken. Hvis vi først var nødt til å klare oss på egenhånd, hadde nok noen og enhver klødd seg i hodet i starten. Meg inkludert. :)

Skriv en ny kommentar

hits