Skrukketroll


MurskrukketrollOniscus asellus 

Hva er et skrukketroll?
Man kan ane at skrukketroll er et kjært barn, fordi det har veldig mange navn!
Eksempler på navn er:
Skrukketroll
Munkelus
Tusseluss
Tussalus
Kaffebiller
Flasketroll
Moldokser
Munkebiller
Paddelus
Benkebiter
og sikkert enda flere...Skrukketrollportrett - sjekk alle øynene den har på hver side av hodet! (kalles ommatider)

Nå har det kanskje gått opp for de fleste hvilke dyr det her er snakk om, i alle fall! Skrukketroll er så vanlige overalt, at ethvet seende menneske nesten må ha sett et. Minst.

Likevel er det ikke alle som vet at skrukketroll er et krepsdyr. Langt fra et insekt! Det er riktignok et leddyr (som insektene), men er mer i slekt med kreps og krabber enn med biller. Skrukketroll-hunnene har en rugepose på magen, og her lever de små nyfødte i et væskefylt rom til de kan klare seg selv. Det går visstnok an å se dem der, men jeg har ikke forsøkt (enda).

På skolen har vi hatt et forsøk med skrukketroll, hvor vi skulle undersøke hvilke lys-, temperatur- og fuktighetsnivåer skrukketroll foretrekker. De fleste vet at skrukketroll flest gjerne gjemmer seg under en stein eller lignende, og der er det jo gjerne både mørkt og fuktig. Ikke ser man dem ligge og sole seg i varmt vær heller, så før vi gikk i gang så antok vi at skrukketroll foretrekker fuktig, mørkt og kaldt.


Oppsett av referansekammer (klikk på bilde for å få det stort)

Forsøket gikk ut på at alle elevene tok med noen skrukketroll, slik at grupper på to hadde ca 20 hver. Skrukketrollene ble funnet under steiner og lignende, og de ble sluppet ut igjen på samme sted etterpå!
Hver gruppe hadde et oppsett med et referansekammer, hvor skrukketrollene skulle settes inn. Hver ende av det lange kammeret hadde motsatt egenskap.

Når vi testet for fuktighet, så lå en våt svamp i den ene enden og en tørr silikagel-pose i den andre. Når vi da lukket igjen med lokk, så lot vi skrukketrollene være der i 7 minutter før vi åpnet, og så hvor de da befant seg. Og hvor befant de seg, tror du? Jo, de satt på svampen eller like ved svampen, alle som en.

Det ble også testet med temperatur. Da ble en metallplate lagt i bunnen av referansekammeret, og det var bøyd ned i hver ende slik at den ene enden av plata sto i isvann og den andre i varmebad (45 grader).
Når vi så satte skrukketrollene nedi, så løp de enten bort i den kaldeste enden av kammeret, eller de klatret opp på veggen. De skulle i alle fall ikke være der det var varmt!

For å teste om de ville ha det lyst eller mørkt, så la vi på et lokk som var gjennomsiktig i den ene enden, og helt lystett i den andre enden. Skrukketrollene ville, som du kanskje klarer å gjette, ha det mørkest mulig.

Her klumper de fleste seg sammen i den kaldeste enden av boksen. Ca 17 grader var temperaturen her.

Dette var altså et eksperiment med noe som vi allerede nesten kunne forutse resultatet på, men en lærerik oppgave for å se hvordan en biolog kan jobbe for å undersøke hva dyr foretrekker. Det er jo ikke alle dyr som har like velkjente preferanser som skrukketroll.

Når vi hadde sjekket hva de foretrakk, så kunne vi jo også undersøke hvilke av egenskapene lys/fukt/temperatur som var viktigst, ved å gjøre det fuktig, men samtidig lyst i den ene enden og tørt og mørkt i den andre. Det viste seg at skrukketroll syns det å ha det fuktig er det viktigste av alt. Det har sammenheng med at skrukketroll er et av få landlevende dyr som tar opp oksygen ved hjelp av gjeller, ikke lunger. Gjellene må hele tiden være dekket av en tynn vannfilm, ellers vil skrukketrollet dø. Derfor er den vannabsorberende silikagel-posen kanskje det aller verste et skrukketroll vet.

Stikkord:

6 kommentarer

passion4lifeandtravel

03.10.2012 kl.21:10

Så spennnede og lærerikt innlegg, jeg visste en gang ikke hva disse skapningene het...også har de så mange navn.

Tøffe bilder, og så interessant, synes det er så gøy når du har sånne spennende dyreinnlegg.

Jeg må jo stadig innom bloggen din for å se om det er noe nytt om de brune søte naboene dine som elsker vann, og om det er kommet et nytt kyllinginnlegg.

...og nå kom det til og med flott billeinnlegg :-)...som egentlig ikke er en bille, men mer i slekt med krabber og kreps.

Elsker å lære noe nytt <3

villmarksbloggen

03.10.2012 kl.22:48

Må være enig at dette er både spennende og lærerikt. Selv om jeg er jeger og friluftsmenneske må jeg si jeg hater sånne kryp :) Tenk å våkne inne i teltet med sånne skapninger "HUFF"

Lillian

04.10.2012 kl.08:13

passion4lifeandtravel: Så gøy at du likte innlegget! :) :)
Jeg har ikke tenkt så veldig nøye over disse dyrene selv, men når man først skal ha en oppgave, og går inn og ser litt nøyere på deres liv og oppbygging, så blir det mer og mer interessant! Sånn er det jo med det meste, forresten?

Ja, det er lenge siden jeg har vært oppe ved beverhytta nå, det er litt kjedelig for på denne tiden er de veldig aktive og bygger mye på hytta si før vinteren. Og ungene er med... Men dessverre er båten på land på grunn av lekkasje...
Takk for hyggelig besøk! <3

Lillian

04.10.2012 kl.08:17

villmarksbloggen: Hehe, så lenge de ikke kryper inn i øre-nese-hals så går det greit med noen sånne i teltet for min del. Men tror ikke de har lyst til å være der med mindre du har sånn telt uten bunn.
Det er mye verre med småkryp som er der for å suge blod av meg, er lite glad i mygg, knott og flått. Ikke så glad i vepsene heller, hvis de er inne i teltet/bilen/huset eller lignende...

passion4lifeandtravel

04.10.2012 kl.08:21

Å,så trist det med båten...å, ja...tenk å fått noen søte beverbilder når de bygger hyttene sine og små søte beverbarn <3

men...kyllingene...de må du ta mange bilder av når du får tid :-)

Ha en fin dag <3

Lillian

04.10.2012 kl.09:05

passion4lifeandtravel: Ja, kyllingene skal jeg ta bilder av! Og det kommer nok beverbilder også etterhvert! :)
Takk, og ha en fin dag du også! <3

Skriv en ny kommentar

hits